The new Takapuna Fire Station building not only accommodates the Fire Station itself but also the Fire Area’s management offices and training facilities. The differentiation between these very different uses is provided through vertical separation with the Fire Station on the ground floor and the management offices on the first floor.

A common entry to the facility brings visitors into a double height lobby, flanked on one side by a red polished concrete wall, with wide entry steps returning around the original kauri fireman’s pole relocated from the old station and backed by full height glazing adorned with imagery portraying the geographical catchment of the station.

The station is designed to accommodate two fully manned fire appliances. This requires eight bedrooms along with over-sized kitchen, living and dining facilities with a generous north facing courtyard, a large gym and spaces for various operational needs.

In response to the need for a robust building, the main construction material is precast concrete however differing aggregates, colouring, polishing and machining was employed to define the various building elements and to break the bulk down into readable forms. The resulting aesthetic of the building is one of enduring solidity to portray a sense of protective strength to the community it serves and to those that work within it.