Mount Eden | Black Box Architects
16216
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16216,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Mount Eden

Category
Renovations
About This Project

This modest garage, cellar and study addition to an original solid concrete bungalow sees the introduction of a contemporary form while maintaining a balanced street façade. The combination of the black cedar and the aluminium composite cladding provides a strong contrast to the white stucco of the old gabled bungalow, clearly distinguishing between the old and the new.

 

Internally the addition is separated from the main house by a large, pivot frameless glass door. The garage faces the street, the study opens out to the rear yard, and sandwiched between the two is the timber-clad “wine box” cellar. Rough sawn timber lining to the cellar provides a textural core to the addition and incorporates a cleverly concealed door.

 

The addition complements – without detracting from – the original character of the home and delivers new spaces in a way that surprises and delights as one moves through.