Whitford | Black Box Architects
15872
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15872,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Whitford

Category
Residential
About This Project

Designed for a lovely, gently sloping rural property in Whitford, east of Auckland, the plan for this four-bedroom house has been based around the sunrise and sunset angles of the summer and winter solstices. This arrangement resulted in a plan form resembling and acting as an over-sized sun dial.

 

The resulting home therefore enjoys maximum sun at all times of the year while providing a north-facing deck and pool which is sheltered from the prevailing south-westerly wind by the opposing wings.

 

This form also serves to focus the outlook from the home down the sweep of the landscape to the Hauraki Gulf beyond.

 

The use of a combination of claddings, profiled corrugated metal wall cladding to the accessory wings and horizontal cedar weatherboards to the main living wings, serves to break what could be perceived of as a sizeable home into smaller more human sized forms. These rural materials also allow the home to settle comfortably and appropriately into its country setting.